Το YouTube διαδίδει fake news

youtube

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Το Avaaz μόλις ξεσκέπασε ένα σκάνδαλο μεγατόνων: Καθώς ο πλανήτης μας καίγεται, το YouTube διαδίδει fake news που αρνούνται την υπερθέρμανση του πλανήτη σε εκατομμύρια ανθρώπους!

Και το χειρότερο: βγάζει λεφτά απ’ αυτό…

Μόλις δημοσιεύσαμε ευρήματα της έρευνά μας, και το YouTube ήδη δέχεται πίεση απ’ τα μέσα ενημέρωσης. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τους δείξουμε ότι κινδυνεύει η δημόσια εικόνα τους!

Βοήθησε να πλημμυρίσουμε το YouTube και τους διαφημιστές του με τα ευρήματα που φέραμε στο φως, και στη συνέχεια να πιέσουμε ΟΛΑ τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα και τις αρχές, μέχρι να σταματήσουν να διαδίδουν ψέματα!

Πες στο YouTube να σταματήσει τα ψέματα!

Κάνοντας αναζήτηση για «υπερθέρμανση του πλανήτη» και «κλιματική αλλαγή», οι ερευνητές του Avaaz ανακάλυψαν ότι ο αλγόριθμος του YouTube τους πρότεινε βίντεο με παραπληροφόρηση. Τα βίντεο αυτά, που έχουν μάλιστα πολλά εκατομμύρια προβολές, υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «απάτη», ότι οι επιστήμονες κάνουν λάθος και το ότι ευθύνεται ο άνθρωπος είναι «ψέμα»

Και δεν είναι μόνο το YouTube. Οι αλγόριθμοι των περισσότερων κοινωνικών δικτύων είναι προγραμματισμένοι ώστε να μεγιστοποιούν το χρόνο παραμονής του χρήστη στην πλατφόρμα τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε βίντεο με τρελές θεωρίες συνομωσίας και σκέτη παραπληροφόρηση.

Guardian, TIME, κι άλλα διεθνή μέσα, έκαναν ρεπορτάζ για τα ευρήματα της έρευνάς μας – αν όμως εγκαταλείψουμε τώρα τη μάχη, η είδηση μπορεί να ξεφουσκώσει και το σκάνδαλο να ξεχαστεί.

Γι’ αυτό βοήθησε να εντείνουμε τώρα την πίεση για να δείξουμε στο YouTube και στους άλλους κολοσσούς των κοινωνικών δικτύων ότι εκατομμύρια κόσμος απαιτεί να λάβουν επείγοντα μέτρα. Και στη συνέχεια να πάρουμε με το μέρος μας τους διαφημιστές και τους υπαλλήλους τους ώστε να τους κάνουμε να αλλάξουν πορεία. Υπόγραψε σήμερα, διάβασε την έρευνα και μοιράσου το με φίλους.

Το Avaaz αποτελείται από εκατομμύρια πολίτες που ονειρευόμαστε και πολεμάμε για έναν καλύτερο κόσμο. Η έρευνά μας για την κλιματική παραπληροφόρηση χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου απο μικροδωρεές μελών του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο. Και μαζί καταφέραμε να την κάνουμε είδηση και να δημιουργήσουμε μια τόσο σημαντική ευκαιρία για αλλαγή. Είμαστε μία απ’ τις πιο δυνατές φωνές υπεράσπισης της αλήθειας παγκοσμίως. Είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, τη δημόσια υγεία ή το μέλλον της ίδιας της δημοκρατίας, χρειαζόμαστε αλήθειες και στοιχεία ώστε να βρούμε τις λύσεις που θα σώσουν τον πλανήτη και εμάς τους ίδιους.

Με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη,

Flora, Alaphia, Christoph, Anneke, Muriel, Nataliya, Fadi κι η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

Εταιρείες «κολοσσοί» αποσύρουν διαφημίσεις από το YouTube – Εconomy Today

YouTube και διαφημιζόμενοι εγκαλούνται για «κλιματική» παραπληροφόρηση – Marketing Week

Στα Αγγλικά:

Γιατί το YouTube Αναμεταδίδει Κλιματική Παραπληροφόρηση σε Εκατομμύρια Κόσμο; Έρευνα του Avaaz

Οι διαφημίσεις των 100 κορυφαίων brands χρηματοδοτούν κλιματική παραπληροφόρηση – έρευνα -The Guardian

Νομοθέτες Θέλουν να Ξέρουν Γιατί η Κλιματική Παραπληροφόρηση Οργιάζει στο YouTube – Forbes

Το YouTube «Προωθεί Ενεργά» Βίντεο που Διαδίδουν την Άρνηση της Κλιματική Αλλαγής, Σύμφωνα με Νέα Έρευνα – ΤΙΜΕ

Ο Αλγόριθμος του YouTube Συνεχίζει να Προτείνει στους Χρήστες να Βλέπουν Βίντεο με Κλιματική Παραπληροφόρηση – VICE

Σχολιασμός

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu